Wednesday, March 30, 2011

अकबरे आकर्षण


विराटनगरबाट ४१ किलोमिटर उत्तरको दूरिमा पर्छ धरान । धेरैपटक गइन्छ । आउजाउकै क्रममा पालिका बजारमा खिचेको तस्बिर हो यो । यहाँ अकबरे खुर्सानी बेच्न बसेकी महिला तराजु समातेर ग्राहक हेर्दैछिन् । तस्बिरलाई फोटोसपबाट केही चलाइएको छ । खुर्सानीलाई प्राकृतिक रंग छाडिदिएर अरू भाग श्यामश्वेत बनाइएको हो । मलाई यस्तै गर्न मजा लाग्यो । खिचिने सबै तस्बिर अखबारमै पठाउनका लागि हुँदैनन् । त्यसैले यो तस्बिर पठाइएन । 
फेसबुकको क्लिक फोल्डरमा अपलोड गर्नेबितिकै एक जना दिदीको कमेन्ट पढन मिल्यो । उनलाई अति मन पर्छ रे । मलाई पनि मनपर्छ । तर, यसको पीरो जिब्रोमारा जस्तै लाग्छ । अति पीरो । तर, यसको पीरो जिब्रोले अनुभव गरेपनि पीँधले गर्नुपर्दैन । पेट पोल्दैन । भनिन्छ यो गुणकारी हो । त्यसैले अरूका तुलनामा महँगो पनि छ । अनि उस्तै देखिने खुर्सानीका अरू प्रजातिलाई ग्राहकले चिनेनन् भने अकबरेकै भाउमा किन्न बाध्य हुन्छन् । घर पुगेरमात्रै स्वाद लिएपछि सक्कली नक्कली थाहा लाग्छ । पहाडी क्षेत्रमा उत्पादन हुने भएकाले यो पहाडी बजारमै पाइन्छ । यदाकदा मात्र खाइन्छ । धरानका खान्की बजारमा दुइ कुरा अधिक विक्री हुदोरहेछ माछाका सिद्रा र अकबरे । अर्थोक पनि बिक्दो हो । तर, भानुचोकसँगै उत्तर-पश्चिमतर्फको पालिका बजारमा जहिल्यै अकबरेको थुप्रो ग्राहक कुरिरहेको देखिन्छ । उस्तै देखिने सबै खुर्सानी अकबरे हुँदैनन् । अकबरेजस्तो अरू हुँदैनन् । 

No comments: